دسته بندی : حاشیه نویسی16/09/01

حاشیه هایی بر برگزاری نخستین حراج تخصصی فرش در تهران همزمان با برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه فرش دستباف، پایتخت میزبان رخدادی دیگر نیز بود که با نام «نخستین حراج تخصصی فرش» رسانه ای شد.

 

طره | TORREH.net | حاشیه هایی بر برگزاری نخستین حراج تخصصی فرش در تهران


همزمان با برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه فرش دستباف، پایتخت میزبان رخدادی دیگر نیز بود که با نام «نخستین حراج تخصصی فرش» رسانه ای شد.
به گزارش طره، خبر فروش ۳۰ میلیاردی فرش در شامگاه جمعه پنجم شهریور ۹۴ بازتاب فراوانی یافت و آمیزه ای از خرسندی، ابهام، ناباوری یا بی اعتمادی نسبت به این خبر در میان فعالان فرش مشهود بود. برخی اصل برگزاری حراج برای فرش را فرخنده می دیدند و برخی همزمانی آن با نمایشگاه فرش تهران را نکوهش می کردند. عده ای اعداد و ارقام اعلام شده را غیرواقعی می پنداشتند و بعضی نبود خبرگان فرش در گروه برگزارکننده را دارای ابهام می دانستند.
حواشی این حراج اما کم نبود و برای واکاوی آن شاید برگشت به چند ماه پیش مناسبتر باشد.

اعلام نخست
ماه ها پیش بود که خبری در رسانه ها منتشر شد که بر پایه آن گروه برگزارکننده حراج ملی که دو بار اقدام به حراج آثار هنری کرده بودند، در سومین گام به سراغ فرش دستباف ایران آمده اند و برای گردآوری دستبافته ها فراخوان داده اند.
نشریه طره که خود نیز پیشتر به برگزاری چنین رویدادی اندیشیده بود، همان هنگام با دبیرخانه این حراج تماس گرفت و جویای چگونگی آن شد. اطلاعات ارایه شده اندک و مبهم بود و رد پایی از کار حرفه ای و استاندارد به چشم نمی خورد. حتی در برابر این پرسش که کدامیک از کارشناسان و خبرگان فرش شما را همراهی می کنند، هیچ نام شاخصی را برای ارایه نداشتند و باز در برابر این پرسش که کدام نهاد رسمی مرتبط تایید کننده این حراج است و برای نمونه آیا مرکز ملی فرش ایران با گروهتان همراهی دارد پاسخشان سکوتی با بار منفی بود.

رونمایی از کاتالوگ
هفته ای مانده به برگزاری حراج و پس از چند ماه سکوت خبری، خبر آمد که «احمد نجفی» مجری حراج خواهد بود و همزمان کاتالوگی رخ نمود که تصویر «رضی میری» را به عنوان کارشناس در خود داشت. اتفاقی که با واکنش تند او مواجه شد و او به شدت هرگونه همراهی و همکاری خود با برگزارکنندگان حراج را تکذیب کرد.
میری در واکنشی که بازتاب رسانه ای هم یافت خطاب به مدیر حراج گفت: «من هرگز با شما نه ملاقات کرده‌ام و نه قراردادی در ارتباط با کارشناسی در این حراج با کسی امضا کرده‌ام و نه هیچ‌یک از فرش‌های چاپ‌شده در این کاتولوگ را دیده‌ام و از کم و کیف هیچ‌کدام هیچ اطلاعی ندارم. عمل شما مصداق نشر اکاذیب و جعل است و موجب فریب و گمراهی شرکت‌کنندگان این حراج می‌شود. به این وسیله به شما اخطار می‌کنم بلافاصله در پاسخ این نامه نسبت به تأیید اظهارات اینجانب اقدام و پس از جمع‌آوری کاتولوگ حراج، طی یک نشست مطبوعاتی اقدام به لغو مراسم حراج کرده و تکذیبیه عمل خود را در جراید کثیرالانتشار منتشر کنید. اینجانب برای این عمل غیرقانونی و غیراخلاقی که مصداق بارز هتک حرمت و حیثیت نیز است، اقدام قانونی و علیه شما شکایت خواهم کرد.»

برگزاری حراج
روز شنبه ششم شهریور رسانه ها از ثبت بیش از ۳۰ میلیارد تومان فروش فرش در حراج خبر دادند. آن گونه که رسانه ها گفتند در این حراج که چهره‌هایی همچون جمشید مشایخی، داریوش ارجمند، علی معلم و مهتاب کرامتی حضور داشتند، در آغاز بسیاری از فرش‌ها متقاضی نداشت و فرش‌ها به روی صحنه می‌آمدند و بدون متقاضی برای خرید به پشت صحنه منتقل می‌شدند. تا جایی که نجفی (مجری حراج) به شوخی گفت: انگار ما برای دورهمی اینجا آمده‌ایم!
در ادامه و با آمدن فرش‌های بعدی بازار حراج گرم‌تر شد آنگونه که بر پایه اعلام روابط عمومی حراج، در پایان و پس از جمع‌بندی‌های لازم، مشخص شد که نخستین حراح ملی فرش، در مجموع ۳۰ میلیارد و ۳۹۱ میلیون فروش داشته است.

بررسی حواشی ماجرا
نشریه طره از رییس مرکز ملی فرش ایران جویای نسبت این رویداد با متولی فرش شد که کارگر گفت: «حراج برگزار شده ارتباطی با این مرکز نداشته و هیچگونه مجوزی هم از سوی متولی فرش کشور ارایه نشده است. »
وی افزود: «دو روز قبل از برگزاری حراج نمایندگانی از سوی برگزارکنندگان حراج در نمایشگاه فرش با من ملاقات کردند و خواستار همراهی مرکز ملی فرش شدند که بنده ضمن تایید اصل برگزاری حراج برای فرش، از دیرهنگام بودن این ملاقات و اینکه چرا زودتر به سراغ مرکز نیامده اند گلایه کردم و از همزمانی آن با نمایشگاه فرش تهران هم انتقاد کردم.»
حمید کارگر ادامه داد: «با دیدن تصویر آقای میری در کاتالوگ کنجکاو شدم که آیا ایشان با شما همراهی دارند؟ که پاسخ دادند بله همراهی داشته اند اما به تازگی به علت اینکه یکی از فرشهای ارایه شده کپی از فرش ایشان بوده است کمی دلخوری دارند. بنده مصمم شدم در تماس با آقای میری صحت و سقم مساله را جویا شوم که البته بیانیه اعتراضی جناب میری منتشر شد و ماجرا را روشن کرد»
نشریه طره از رضی میری نیز شرح ماجرا را اینگونه شنید که: «چند ماه پیش دو نفر به دفتر من آمدند و از من به عنوان مشاور در برگزاری حراج فرش تقاضای همکاری کردند که در پاسخ اعلام کردم در زمینه برگزاری حراج، تخصصی ندارم و تنها آنچه می‏دانم درباره دو حراج بزرگ ساتبی و کریستیز است که درباره این حراج‏ها نیز توضیحاتی به آنها دادم»
میری افزود: «چندی بعد باز هم درخواست خود را تکرار کردند و متقاضی ملاقات حضوری شدند که ممکن نشد تا اینکه شنیدم کاتالوگ این حراج منتشر شده و از نام و عکس من به عنوان کارشناس فرش این حراج استفاده و در واقع سوء استفاده کرده اند. با ناراحتی بسیار و پس از هماهنگی با وکیل، طی نامه‏ای خطاب به مدیرعامل حراج ملی اعتراض خود را اعلام کردم.»
میری درباره نوع نگاه خود به این رویداد گفت: «من با این ساختار برای حراج خیلی موافق نیستم و در شأن خودم نمی‏دانم که در این شکل از تجارت حضور داشته باشم. پس از سالها تلاش و کار فرهنگی در حوزه فرش نسبتی با چنین رویدادهای بی هویتی برای خود متصور نیستم. مردم باید بدانند که این حراج توسط چه کسانی برگزار می‏شود تا صدمه مالی نبینند و متوجه باشند که به‌دنبال این ماجرا پیگرد قانونی نیز وجود دارد.»
نشریه طره به سراغ شرکت سهامی فرش نیز رفت چرا که در خبرها آمده بود از توان این شرکت نیز در برگزاری حراج استفاده شده است.
مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران گفت: «در زمان جمع آوری فرش ها از ما دعوت به همکاری کردند و جلسه ای هم برگزار شد اما تداوم نیافت.»
محمدرضا عابد افزود: «در همان آغاز کار برای قیمت گذاری از یکی از کارشناسان ما کمک خواستند اما این ارتباط خیلی زود قطع شد.»
معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی نیز در رسانه ها ارتباط خود با این حراج را تکذیب کرد در حالی که برگزارکنندگان حراج اعلام کرده بودند مجوز خود را از سازمان میراث فرهنگی گرفته اند.
به هر روی این حراج با موجی از نقدها و ابهام ها به گونه ای پایان یافت که وجه بی اعتباری آن بر اعتبارش می چربید.


h6243_416


h6248_177


تصویر رضى میرى در کاتالوگ حراج که با واکنش او رو به رو شد

تصویر رضى میرى در کاتالوگ حراج که با واکنش او رو به رو شد


h241_260

طره | TORREH.net | پایان پیام

1 دیدگاه

  1. سعید رونقیان تبریزی گفت:

    سلام
    بله ، از بی خبری مرکز تا یکی به نعل و یکی به میخ سایرعزیزان ، چنین بود ، اما با اینهمه شد.
    اما چرا چنین بود ؟!
    از بدو اندیشه و انگیزه این امر از جلسه تبریز تا روز حراج ، بنده نیز ناگفته هایی دارم که در فرصت مقتضی خواهم گفت .
    اما کوتاه سخن اینکه ، صرف نظر از قصد و نتیجه ، برگزاری یک حراجی توسط بخش خصوصی نیازی به بسیاری از مراتب و موارد مذکور در مطلب فوق ندارد .
    البته در دنیا که چنین است .

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code