دسته بندی : اخبار فرش18/04/16

باید پرسید جایگاه نظرات کارشناسی و مصوبات تخصصی کجاست؟ چگونه است که آرای تخصصی کمیته مربوطه در دفتر مقررات صادرات و واردات به هیچ انگاشته می‌شود و سازمان توسعه تجارت نظری متفاوت از کمیته تخصصی خود را اعلام می‌کند؟! آیا لابی وزارت جهاد قوی‌تر از نظر تخصصی وزارت صنعت بوده است؟

نشریه فرش دستباف ایران طره | TORREH.net |افزایش غیرمنطقی تعرفه واردات ابریشم آسیبی جدی به تولید و صادرات فرش دست‌باف ابریشمی ایران وارد می‌کند.


آغاز ماجرا
پیامی به طره رسید با این مضمون که: «چه نشسته‌اید که حال و روز ابریشم تماشایی شده! خبر از تعرفه ورودی ابریشم دارید؟»
پرس‌وجوی ما از برخی فعالان فرش و واردکنندگان ابریشم و نیز مرکز ملی فرش ایران آغاز شد و بر حیرت و ابهام ما نیز افزوده!

شرح ماجرا
به گزارش طره، وزارت جهاد کشاورزی و فعالان صنعت ابریشم کشور همواره در پی افزایش تعرفه واردات ابریشم بوده‌اند و با شعار حمایت از تولید داخلی و احیای نوغانداری و فراوری ابریشم در داخل کشور به ستیز با واردات آسان نخ ابریشم پرداخته‌اند.
از سوی دیگر فعالان فرش دست‌باف به عنوان اصلی‌ترین استفاده‌کنندگان ابریشم، مخالف موانع تعرفه‌ای در مسیر واردات ابریشم بوده‌اند و این نوع حمایت از صنعت ابریشم را ضربه‌ای به هنر-صنعت فرش دست‌باف دانسته‌اند. جامعه فرش معتقدند به بهانه حمایت از یک تولید داخلی نباید به تولید داخلی دیگری آسیب رساند که اشتغال و ارزآوری قابل‌توجهی دارد.
بر پایه اطلاعات طره، این کشاکش همیشگی در آخرین ماه‌های سال ۹۶ شدت گرفت و فعالان ابریشم در کنار وزارت جهاد کشاورزی و مرکز توسعه نوغانداری کشور صف بستند و دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت را نیز همراه خود ساختند. در سوی مقابل نیز مرکز ملی فرش ایران و فعالان فرش دست‌باف قرار گرفتند.
تصمیم‌گیری نهایی در این نزاع به کمیسیون ماده یک سازمان توسعه تجارت ایران واگذار شد. آن‌گونه که در خبر منتشر شده از سوی مرکز ملی فرش ایران آمده است، در اواخر بهمن ماه ۹۶ کمیته کارشناسی مربوطه با پیشنهاد افزایش تعرفه ابریشم مخالفت کرد و در نتیجه افزایش تعرفه واردات نخ ابریشم منتفی شد.
جلسه یادشده در راستای پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی و دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر افزایش تعرفه ردیف‌های ۵۰۰۲ تا ۵۰۰۶ با حضور نمایندگان مرکز ملی فرش ایران، رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور، نماینده اداره کل نساجی و پوشاک و نمایندگان بخش خصوصی برگزار شد. پس از طرح موضوع توسط مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات، موافقان و مخالفان نظرات و دلایل خود را درباره افزایش یا کاهش تعرفه نخ ابریشم خام اعلام کردند.
در ادامه نماینده مرکز ملی فرش ایران با اعلام این‌که کمتر از ۲ درصد ابریشم مصرفی کشور در صنایع پارچه‌بافی استفاده می‌شود و ۹۸ درصد ابریشم کشور در تولید فرش‌های ابریشمی به مصرف می‌رسد افزود: افزایش تعرفه نخ ابریشم با هدف منطقی‌سازی تولید پارچه‌های ابریشمی، تهدید جدی برای بازار ابریشم که بخش عمده آن در تولید فرش دست‌باف استفاده می‌شود محسوب شده و قطعاً واکنش بخش خصوصی و اتحادیه‌های تولید فرش دست‌باف را به همراه خواهد داشت.
بر اساس این گزارش نماینده مرکز تصریح کرد: مرکز ملی فرش ایران با تأکید بر اینکه بخش عمده ابریشم کشور (قریب کل) در تولید فرش دست‌باف استفاده می‌شود، بر این باور است که افزایش تعرفه با هدف کمک به واحدهای پارچه‌بافی، نه تنها منجر به رفع مشکلات عدیده آن‌ها نخواهد شد بلکه موجب بی‌ثباتی بازار و تشدید قاچاق ابریشم خواهد شد.
پس از بیان نظرات موافق و مخالف درباره افزایش یا تثبیت تعرفه نخ ابریشم خام، اکثریت قریب به اتفاق حاضران رأی بر عدم تغییر تعرفه نخ ابریشم خام دادند.
حدود یک ماه بعد در ۲۷ اسفندماه ۹۶ اسحاق جهانگیری (معاون اول رئیس‌جمهور) تصویب نامه هیئت وزیران را درباره آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات ابلاغ کرد و تعرفه‌های مصوب وزیران برای اجرا در سال ۹۷ اعلام شد.
اکنون آنچه در اصلاحیه این قانون به چشم می‌خورد، افزایش حقوق ورودی مربوط به واردات ابریشم خام (نتابیده) از ۱۵ به ۲۶ درصد است!
پیگیری‌های طره برای فهم موضوع راه به جایی نبرده است و آشکار نیست که چگونه با وجود مخالفت کمیته کارشناسی با افزایش تعرفه ابریشم که مرکز ملی فرش ایران خبر آن را داده بود، اینک در عمل با افزایش عجیب تعرفه یادشده مواجه شده‌ایم؟!
پرس‌وجوهای بعدی طره شگفتی را افزون کرد چرا که روشن شد این افزایش حقوق ورودی در دو مرحله رخ داده است! یک بار در پیشنهاد تنظیم شده از سوی سازمان توسعه تجارت ایران (بدون توجه به نظر کمیته کارشناسی) افزایش تا ۲۰ درصد اعلام شده و با امضای محمد شریعتمداری برای اسحاق جهانگیری ارسال شده است و بار دیگر در مصوبه هیئت وزیران که با امضای معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ شده به ۲۶ درصد افزایش یافته است!
باید پرسید جایگاه نظرات کارشناسی و مصوبات تخصصی کجاست؟ چگونه است که آرای تخصصی کمیته مربوطه در دفتر مقررات صادرات و واردات به هیچ انگاشته می‌شود و سازمان توسعه تجارت نظری متفاوت از کمیته تخصصی خود را اعلام می‌کند؟! آیا لابی وزارت جهاد قوی‌تر از نظر تخصصی وزارت صنعت بوده است؟
این افزایش غیرمنطقی حقوق ورودی ابریشم به ویژه در شرایطی که نرخ ارز نیز افزایش یافته، جدا از این‌که مشخص نیست چگونه و چرا رخ داده، معنایی جز تورم شدید در قیمت تمام شده فرش‌های ابریشمین و افت تجارت در این بخش نخواهد داشت. آن هم در سالی که قرار است از کالای داخلی حمایت شود!


نشریه فرش دستباف ایران طره | TORREH.net |پایان پیام

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code