دسته بندی : حاج مقصود فراش16/06/26

حاج مقصود فراش تقدیم می کند: قالی یا باقالی! | فرش اثر هنری یا کالای صنعتی؟ | یک ساعتی به افطار مانده بود و توی حجره نشسته بودم به خواندن روزنامه خراسان که ترنج جانم زنگ زد و حال و احوال کرد. با خنده و شوخی گفت که یک سوال شرعی برام پیش آمده.

نشریه فرش دستباف ایران طره| TORREH.net | حاج مقصود فراش تقدیم می کند: قالی یا باقالی!
.        .فرش اثر هنری یا کالای صنعتی؟


یک ساعتی به افطار مانده بود و توی حجره نشسته بودم به خواندن روزنامه خراسان که ترنج جانم زنگ زد و حال و احوال کرد. با خنده و شوخی گفت که یک سوال شرعی برام پیش آمده. گفتم از کی تا حالا من مرجع تقلیدت شدم که شرعیات ر از من می پرسی؟ غش و ضعف رفت که آخه سوالم فرشیه! بعد هم گفت که میگن گرد و غبار که به حلق وارد بشه روزه رِ باطل می کنه. شما تاجرای فرش که هی فرش ورق می زنین و دور و برتون پر از پرز فرشه آیا روزه تون باطل میشه؟!
گفتمش ناقلا اولا که میدونی من فرش ناشور و پرداخت نشده اونم با پشم دباغی و بی کیفیت تو حجره ام نمیارم. کی تا حالا دیدی حجره من مثل دکون حلاجی پر از پرز باشه؟ ثانیا گذشت اون زمانی که وقت سر خاروندن نداشتیم و مدام داشتیم فرش برای مشتری ورق می زدیم. حالا صبح تا شب فقط نشستیم و چشم به در منتظر مشتری هستیم. گرد و خاک کجا بود؟!
خوش و بشمان که تمام شد چشمم افتاد به مطلبی توی روزنامه که از قول یکی از نماینده های مجلس نوشته بود باید یک استاندارد ملی و بین المللی برای فرش تدوین کرد!
این وکیل محترم از مدیرکل استاندارد استانشون خواسته بود دست به کار بشن و استانداردی برای فرش های استان تدوین کنند.
یادم آمد که چند روز قبل هم مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی یکی از استانها فرمایش کرده بود که درد فرش ما نداشتن استاندارده و برای حضور موفق توی بازارهای جهانی باید فرشمان رِ استاندارد کنیم!
یک بار هم توی همین سوپرگروه های مجازی فرشی این بحث داغ شده بود که چرا فرش استاندارد نداره و هر کسی یک گوشه دعوا رِ گرفته بود و کش می داد.
قربان شکل ماهتان برم اصلا شما می دانید درد این مریضی که براش نسخه می پیچین چیه؟ حکایت اون راننده ناشی نباشه که رفت سراغ مکانیک و گفت: قربون دستت داداش! یه نگاه به این ماشین بنداز ببین چه مرگشه که هی به در و دیوار میخوره!
اصلا می دانید درباره چی حرف می زنید و دوا تجویز می کنید؟ نکنه فرش رِ با تولیدات انبوه کارخانه ای اشتباه گرفتید؟ آخه مگه نقاشی و موسیقی و مجسمه سازی استاندارد داره که فرش داشته باشه؟ آخه مگه ادبیات و تئاتر و سینما استاندارد داره که فرش داشته باشه؟ آخه مگه سفالگری و قلمزنی و منبت کاری استاندارد داره که فرش داشته باشه؟ آخه چی رِ تو فرش میخواین استاندارد کنین؟
مثلا می خواین بگین گل شاه عباسی باید ۴ پر داشته باشه و اگه گلبرگهاش ۵ تا شد غیر استاندارده؟ یا رنگ متن و حاشیه باید یکی باشه و اگه فرق کرد غیر استاندارده؟ یا اندازه فرش باید فلان سانت در فلان سانت باشه و اگه دو سانت بالا پایین شد غیر استاندارده؟
اصلا کاری که توش هنر موج میزنه و سرشار از خلاقیت و تنوع و دور شدن از تکراره میشه استاندارد بشه؟ مگه فرش ماشینی و موکت و پارکت تولید می کنیم که بگیم باید استاندارد باشه؟ مگه تولید صنعتی داریم آخه؟
بعله قبول که قبل از تولید مثلا برای رنگرزی یا برای کیفیت الیاف مصرفی میشه استانداردهایی ر تعریف کرد کما اینکه الآنم هست اما دیگه برای خود فرش اگه کسی حرف از استاندارد شدن فرش بزنه به قول مرحوم دهخدا باید «اول در قیافه او تفرس و نظر باید کرد. اگر آثار حمق و گولی پیداست جای ترحم است و اگر پیدا نیست، بی هیچ شک و شبهه مزدور دشمنان ملیت و قومیت است».
نمی دانم باید تا کی اسیر این نسخه پیچی های عجیب و غریب باشیم که از سر دردناشناسی صورت می گیرد. نه مریض ر می شناسند، نه درد رِ تشخیص می دهند و فقط باید و نباید ردیف می کنند و برخی چیزهایی رِ که مورد پذیرش عوام است به فرش هم تعمیم می دهند. لابد درصدی هم احتمال نمی دهند که چیز خوبی مثل «استاندارد» برای فرش بد باشد!
آقاجان! شما همچین دواهایی تجویز می کنین و عده ای هم سمعا و طاعتا می گویند و شروع به اجرای فرمایش‌های ملوکانه می کنند بعد خر بیار و باقالی بار کن. آن وقت مگر می شود فرش رِ از ترکستان برگرداند؟ حکایت آن بابایی می شود که برای رفع درد پاهایش به دکتر رفت. دکتر بهش گفت باید روزی ۵ کیلومتر پیاده روی کنی. طرف بعد از چند ماه زنگ زد به دکتر. دکتر پرسید چی شد؟ چرا برای ویزیت بعدی نیامدی؟ جواب داد که طبق دستور شما روزی ۵ کیلومتر راه رفتم و الآن رسیدم لب مرز. باز هم بروم یا برگردم؟!
حجره ما گرد و خاک و پرز قالی ندارد اما اعصابمان خیلی گردگیری لازم دارد. حجره ر بستم و رفتم تا به موقع به سفره افطار گلابتون خانم برسم.


نشریه فرش دستباف ایران طره | TORREH.net | پایان پیام

2 دیدگاه

  1. نرجس نیکفرجام گفت:

    خب شایدم منظور از استاندار فرش دقیقا همون ممنوعیت استفاده از مواد اولیه نا مرغوب باشه. نه طرح و نقش و ابعاد.
    چون واقعا استاندارد سازی برای مواد اولیه لازمه. با این پشم های جوهری بی کیفیت.

  2. هادی گفت:

    سلام
    وقتتون بخیر
    قطعه شعری سرودم در وصف حاجی یک کلام دوست دیرینه طره!
    باشد که بکار آید.

    چو حاجی یک کلام خوش سخن

    حماسه سرای دیار فرش و فن

    ندیده جهان در میان قرون

    چو او مرد فرش و کلام و سخن

    اگر زنده مانده قالی روزگار

    زسعی و مرارت پای دار

    و گر جاودان مانده فرش عجم

    نشانی ز فرش و طرح و قلم

    ز کوشس های آن حکیم است و بس

    به کوری چین و ماچین خار و خس

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code