دسته بندی : اخبار فرش20/07/15

اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش ایران با صدور بیانیه‌ای به تصمیم‌های ارزی دولت اعتراض کرد.

نشریه فرش دستباف ایران طره| TORREH.net |اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش ایران با صدور بیانیه‌ای به تصمیم‌های ارزی دولت اعتراض کرد.


به گزارش طره، این بیانیه با شکست‌خورده خواندن سیاست «تعهد ارزی»، آن را مانعی جدید در برابر صادرات غیرنفتی و در نتیجه کاهنده صادرات کشور دانسته است.
بر پایه این گزارش، اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دست‌باف ایران در این بیانیه ضمن اظهار نگرانی عمیق از تبعات شدید این سیاست‌های نادرست، بر سلامت نفس و عمل صادرکنندگان و لزوم پایبندی دولت به فرصت یک‌ساله بازگشت ارز حاصل از صادرات فرش دست‌باف تأکید کرده و هشدار داده است که عاقبت بدعهدی و اتخاذ این سیاست‌ها توقف مطلق صادرات، عدم توانایی بانک مرکزی در تأمین ارز کالاهای اساسی، از دست رفتن اشتغال مولد بخش خصوصی به‌ویژه در حوزه فرش و صنایع دستی و افزایش بزه و ناامنی‌های اجتماعی است.
متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:


باسمه تعالی

در شرایطی که با وضع شدیدترین و ظالمانه‌ترین تحریم‌ها در طول تاریخ علیه مردم ایران، سایه دلارهای نفتی از فضای اقتصادی کشور برچیده شد، صادرات غیر نفتی به عنوان تنها راه نجات کشور از تنگنا و تأمین مایحتاج ارزی کشور بار دیگر مورد تأکید و توجه قرار گرفت اما سیاست‌های کشور با شرایط تازه انطباق نیافت و تهدید رخ داده بدل به فرصت نشد. اعلام اجرای سیاست شکست‌خورده تعهد ارزی صادرکنندگان، در شرایطی که هر صادرکننده برای بقا کسب و کار خود ناگزیر به بازگرداندن ارز به چرخه اقتصادی کشور است، حاصلی جز خودتحریمی، ایجاد مانع جدید در برابر صادرات غیر نفتی و در نتیجه کاهش صادرات و ارزآوری نداشت.

فرش دست‌باف ایران که مهمترین نماد فرهنگی این کشور است و در زمانی نه چندان دور در صدر جدول صادرات غیرنفتی قرار داشت بر اثر همین سیاست‌ها کمترین میزان صادرات در ۵۰ سال اخیر را تجربه می‌کند. در حالی که در زنجیره تولید فرش دست‌باف حتی ذره‌ای یارانه یا ارز دولتی یا نیمایی استفاده نمی‌شود، صادرکنندگان این حوزه مکلف شده‌اند که با سخت‌ترین روش‌ها که برخی از آنها در مقاطع زمانی گوناگون مسدود بوده است، ارز خود را به چرخه اقتصادی بازگردانند حال آنکه در شرایط تحریم طی فرایند مورد نظر بانک مرکزی در برخی موارد ناممکن و در برخی موارد بسیار دشوار است و صادرکننده ناگزیر به استفاده از روش‌های متنوعی است که طی سالیان متمادی یافته و از آنها بهره می‌برده چرا که تداوم فعالیت بدون نقدینگی حاصل از بازگشت ارز برای هر فعال اقتصادی قطعاً ناممکن است.

مضاف بر این، سیاست نادرست تعهد ارزی روش‌های فروش امانی و انتقال به انبارهای خارج از کشور را نیز از چرخه کار خارج کرده که آسیب بسیاری به صادرات و در نتیجه زنجیره اشتغال راهبردی و بی‌بدیل فرش در سراسر پهنه جغرافیایی ایران که بخش عمده‌ای از آن اشتغال روستاییان و اقشار آسیب پذیر است، دارد و آن را تا مرز نابودی پیش برده است.
اقدامات اخیر بانک مرکزی در اعلام رقم نادرست ۲۷ میلیارد دلار تعهد رفع نشده و فشار بی‌امان به صادرکنندگان بخش خصوصی تنها سبب از دست رفتن امنیت روانی فعالان اقتصادی و توقف فعالیت آنان خواهد شد و این عارضه در حالی رخ می‌دهد که بررسی کارشناسان حاکی از این است که این رقم کمی بیش از ۸ میلیارد دلار بوده که تنها ۲٫۵ میلیارد دلار آن مربوط به بخش خصوصی است و مابقی تعهدات رفع نشده مستقیماً متوجه شرکت‌های دولتی یا وابسته به نهادهای غیرخصوصی است.

هم اکنون نیز بانک مرکزی در فاصله ۴ ماه از ابتدای سال ۱۳۹۹ با صدور دو بخشنامه متفاوت و اقدام عجیب و بی‌سابقه عطف به ماسبق نمودن این دستورالعمل‌ها، با کاهش روش‌های برگشت ارز به دو مسیر سامانه‌های نیما و سنا راه را برای صادرات بیش از پیش سخت و صعب کرده است و با فشار مضاعف به صادرکنندگان و هجوم آنها به بازار آزاد برای رفع تعهد از ترس آبروی و اعتبار خود، عملاً به افزایش تقاضا دامن زده است. علاوه بر این فروش ارز حاصل از صادرات کالای تولید شده به نرخ بازار آزاد، به نرخی معادل ۲۵ الی ۳۰ درصد ارزان‌تر با چه منطق اقتصادی و عقلایی سازگار است که صادرکننده در این شرایط به فعالیت ادامه دهد؟ همچنین فعال اقتصادی با چه انگیزه‌ای ریسک بالای معاملات ارزی در سامانه نیما را بپذیرد و سرمایه خود و ابزار ارتزاق کارمندان، کارگران و بافندگان خود را در معرض تهدید قرار دهد؟

اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دست‌باف ایران ضمن اظهار نگرانی عمیق از تبعات شدید این سیاست‌های نادرست، بر سلامت نفس و عمل صادرکنندگان و لزوم پایبندی دولت محترم به فرصت یک‌ساله بازگشت ارز حاصل از صادرات فرش دست‌باف تأکید می‌کند و به مسئولان محترم کشور به‌ویژه ریاست محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هشدار می‌دهد که عاقبت بدعهدی و اتخاذ این سیاست‌ها توقف مطلق صادرات، عدم توانایی بانک مرکزی در تأمین ارز کالاهای اساسی، از دست رفتن اشتغال مولد بخش خصوصی به‌ویژه در حوزه فرش و صنایع دستی، ایجاد هزینه گزاف بیمه بیکاری یا ایجاد مشاغل جدید برای سیل بیکاران بر ذمه دولت و افزایش بزه و نا امنی‌های اجتماعی است.

والسلام علی من اتبع الهدی
اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش ایران


نشریه فرش دستباف ایران طره| TORREH.net | پایان پیام

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code