دسته بندی : اخبار فرش22/04/19

مگر به عزل و نصب‌های غیرتخصصی و سلیقه‌ای عادت نکرده‌ایم؟ مگر به حرف زدن‌های بی‌عمل عادت نکرده‌ایم؟ مگر به سوء‌مدیریت‌ها و بی‌تدبیری‌ها عادت نکرده‌ایم؟ مگر به گرانی‌های و تورم مستمر عادت نکرده‌ایم؟ مگر به تکذیب‌هایی که مدام تأیید می‌شوند عادت نکرده‌ایم؟ مگر به این طرفی گفتن و آن طرفی رفتن عادت نکرده‌ایم؟

نشریه فرش دستباف ایران طره| TORREH.net | به روند کاهشی صادرات فرش دست‌باف ایران هم عادت کرده‌ایم! مثل خیلی از تلخکامی‌ها و نامرادی‌های دیگر!


حمید کارگر

مگر به عزل و نصب‌های غیرتخصصی و سلیقه‌ای عادت نکرده‌ایم؟ مگر به حرف زدن‌های بی‌عمل عادت نکرده‌ایم؟ مگر به سوء‌مدیریت‌ها و بی‌تدبیری‌ها عادت نکرده‌ایم؟ مگر به گرانی‌های و تورم مستمر عادت نکرده‌ایم؟ مگر به تکذیب‌هایی که مدام تأیید می‌شوند عادت نکرده‌ایم؟ مگر به این طرفی گفتن و آن طرفی رفتن عادت نکرده‌ایم؟
انگار ما به حسرت و دریغ دائمی هم عادت کرده‌ایم! گویی عادت‌مان شده است که: «چون که آید سال نو گوییم دریغ از پارسال»!
پس چرا به نزول دائمی و مستمر صادرات فرش عادت نکنیم؟
«آن که او غرق شود کی غم کالا دارد؟!»
این روزها دو آمار از میزان صادرات فرش دست‌باف ایران به دستم رسید که هر دو خبر از استمرار روند کاهشی صادرات می‌داد. یکی آمار صادرات یازده ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ که وزارت صمت خودمان منتشر کرده‌ است و دیگری آمار صادرات در سال ۲۰۲۰ که در پایگاه‌های سنجش تجارت جهانی انتشار یافته است.
طبق آمار اعلامی از سوی وزارت صمت در یازده ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ فقط ۵۶ میلیون دلار فرش دستباف از کشور صادر شده که نسبت به مدت مشابه در سال ۱۳۹۹ از نظر ارزشی ۱۳ درصد کاهش داشته است. (هنوز آمار کل سال منتشر نشده و بعید است در اسفندماه هم صدور خرق عادتی رخ داده باشد!)

در کل سال ۲۰۲۰ هم در تداوم پا پس کشیدن‌ها و پسرفت‌های صادراتی، در رتبه چهارمین صادرکننده فرش دست‌باف در دنیا قرار گرفته‌ایم. یعنی نه تنها هند و پاکستان همچون سال قبل جلوتر از ایران ایستاده‌اند که این‌بار نپال هم با سهمی ۷ درصدی، بخش بیشتری از تجارت جهانی فرش را به خود اختصاص داده و جایگاهی بهتر از ایران در رتبه‌بندی جهانی صادرکنندگان فرش پیدا کرده است.
با اندکی تقریب و گرد کردن اعداد، در طول سال ۲۰۲۰ هند حدود ۲۸۸ میلیون دلار، پاکستان ۵۸ میلیون دلار، نپال ۵۵ میلیون دلار، ایران ۵۳ میلیون دلار و چین ۴۸ میلیون دلار فرش دست‌باف را به دیگر کشورها صادر کرده‌اند که از یک سو افت جهانی تجارت فرش را نشان می‌دهد و از دیگر سو نزول سهم و رتبه ایران را آشکار می‌کند.
در همین سال هندوستان نزدیک به ۶۲ درصد و پاکستان حدود ۵۲ درصد از فرش صادراتی خود را به آمریکا فرستاده‌اند که این اعداد نشانگر نقش مهم بازار ایالات متحده به‌عنوان بزرگترین واردکننده در رونق تجارت جهانی فرش دست‌باف است و حسرت دور بودن ایران از این بازار را پررنگ‌تر می‌کند.
چند سال قبل و با به فرجام رسیدن مذاکرات هسته‌ای -برجام- شاهد افزایش تدریجی صادرات فرش ایران بودیم تا آنجا که در سال ۹۶ بیش از ۴۲۶ میلیون دلار فرش از کشور ما صادر شد. اما این عدد در سال بعد به ۲۳۸ میلیون دلار تنزل یافت و در سال ۹۸ نیز از ۷۲ میلیون دلار فراتر نرفت و در سال ۹۹ نیز در ۵۲ میلیون دلار متوقف شد.
نزول از این بیشتر؟
بیراه می‌گویم که عادت کرده‌ایم؟
افسانۀ آب‌پز شدن قورباغه را شنیده‌اید؟ می‌گویند اگر قورباغه‌ای را در آب جوش بیندازید، بی‌درنگ بیرون می‌پرد و جانش را نجات می‌دهد اما اگر قورباغه را در آب سردی بگذارید که به تدریج در حال گرم شدن باشد، تلاشی برای خروج نمی‌کند. قورباغه در این حالت متوجه تغییرات دما نمی‌شود و کم‌کم سست شده و وقتی می‌فهمد باید از آب خارج شود که دیگر توانی ندارد و جان می‌دهد!
در مثل مناقشه نیست اما گویی این عادت کردن و خو گرفتن رسم‌مان شده است و در حال پخته شدن تدریجی هستیم. وگرنه کو آن جهش و پرش و تغییر؟ کو صدایی که برای فرش بلند شود؟ دیده‌اید چه رگ گردن‌هایی برای خودروسازی متورم می‌شود؟ کو مشابهش برای قالیبافی؟
به گمانم عادت کردن به زوال و نزول صادرات فرش بدتر از کاهش صادرات است. عادی انگاشتن افت صادرات خطرناک‌تر از کاهش صادرات است.

 

 


گفت‌وگوی منتشر شده در «پایگاه اطلاع‌رسانی شبکه ایران کالا» در پیوند با این مطلب «نزول صادرات فرش ادامه دارد».


نشریه فرش دستباف ایران طره| TORREH.net | پایان پیام

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code