فرش یکی از انواع کفپوشها و تزیینات دیوار پنجم به شمار میآید که بسیاری از دکوراتورهای حرفهای و خانگی به علت برخورداری از قابلیتهایی نظیر بافت، رنگ و بعد از آن استفاده میکنند. حضور رنگهای متنوع در فرش سبب انتقال احساساتی نظیر گرما و صمیمت میشود. این ویژگی یکی از عوامل استقبال از فرش و کاربرد آن است.
برچسب ها
تزیین - طراحی داخلی - فرش - گلیم - ویژه | TORREH.net |
محمدرضا شاهپروری
هر بنا از سه عنصر بنیادین کف، دیوار و سقف تشکیل شده است. هر یک از این عناصر افزون بر کاربرد در زیباسازی نیز نقش دارند و از تزیینات منحصر به فردی برای تحقق زیبایی بهره میبرند. کف یا همان بخش زیرینهر فضا که به دیوار پنجم نیز شهرت دارد سطح وسیعی را در برمیگیرد. تزیین این سطح با کفپوشهایی مانند فرش و سرامیک است که هر یک از این کفپوشها زیبایی و آرامش مضاعف را در اتاق به ارمغان میآورد. با توجه به پژوهشهای طره فرش یکی از انواع کفپوشها و تزیینات دیوار پنجم به شمار میآید که بسیاری از دکوراتورهای حرفهای و خانگی به علت برخورداری از قابلیتهایی نظیر بافت، رنگ و بعد از آن استفاده میکنند. حضور رنگهای متنوع در فرش سبب انتقال احساساتی نظیر گرما و صمیمت میشود. این ویژگی یکی از عوامل استقبال از فرش و کاربرد آن است. برخی از دکوراتورها معتقدند پیش از انتخاب فرش باید به عواملی مانند رنگبندی، میزان ارتباط آن با اجزا و دیوارهای فضای مدنظر توجه کرد. نتیجه رعایت این قاعده ایجاد محیطی همراه با آرامش و زیبایی دلخواه است. برای رعایت این اصل میتوان انتخاب و چیدمان رنگ در فضا را بر پایه هماهنگی رنگها یا تضاد رنگی قرار داد. کاربرد فرشی که از هماهنگی رنگ با سایر اجزای اتاق برخوردار است محیطی آرام همراه با استراحت بینایی و آرامش روانی به ارمغان میآورد. در تقابل این نوع ترکیببندی تضاد رنگی وجود دارد که امروزه مانند هماهنگی رنگ کاربرد بسیاری در زمینه طراحی داخلی و انتخاب فرش دارد زیرا محققان معتقدند بینایی انسان پس از مشاهده رنگ به تضاد رنگی نیاز دارد. بدین سبب برخی از طراحان از رنگ متضاد دیوارها یا اشیای داخل فضا در انتخاب رنگ قالب فرش سود میجویند.
انتخاب رنگ
چنانچه در مباحث فوق ذکر شد، رنگ از اهمیتی ویژه برخوردار است. انتخاب رنگ در طراحی داخلی از جایگاه والایی برخوردار است، به گونهای که بر تاثرآفرینی روحی، ساختمان فیزیولوژی، عملکرد، سبک و آهنگ فضا تأثیر مستقیمی دارد. رنگهای متنوع فرش که روی دیوار پنجم تجلی مییابد، قادر است فضا را از محیطی گرم به سرد و به عکس بدل سازد.
رنگهای گرم
این گروه رنگی در فرش محیطی گرم، صمیمی و آراسته ایجاد میکند و در ترکیب با رنگ گرم دیوارها و اشیا فضایی مناسب برای مکانهای پرجنبوجوش و پرانرژی ارائه میدهد. همچنین کاربرد فرشی با رنگ کرم به همراه دیوارها یا اسبابی به رنگ سرد محیط را آرامشبخش و رسمی و ساکت میسازد که سبب خیزش گرما از کف و ایجاد صمیمت در فضا میشود. چنین چیدمانی در فضاهای اداری یا کتابخانهها استفاده میشود.
قرمز
این رنگ گرم بیانگر شور و شوق و هیجان و اراده است. حتی کاربرد اندکش چشمگیر و توجهانگیز است. به گزارش طره کاربرد رنگ قرمز یا لاکی در فرش سبب ایجاد جلوههای ویژه در کف، احساس گرما و انرژی در محیط میشود. فرشهای مناطقی مانند هریس یا گلیمهای عشایر که از رنگ زمینه قرمز یا لاکی برخوردارند به سبب ایجاد احساس گرما در فضاهای رسمی و پررفتوآمد قابل کاربردند. در این فرشها افزون بر رنگ قرمز ترکیب رنگی قهوهای، سفید و زرد نیز به کار میرود که سبب ایجاد هماهنگی و افزایش حرارت رنگ قرمز میشود و همچنین کاربرد آنها را در فضاهای گوناگون ممکن میسازد. برای هماهنگی فرشهایی با چنین رنگ گرمی در محیط از رنگهای اکر، زرد، نارنجی و قهوهای که سبب ایجاد فضایی گرم و رسمی میشود و از رنگ سبز و آبی برای ایجاد تضاد رنگی میتوان سود جست که فضایی سرد و رسمی را به ارمغان میآورد.
زرد
این رنگ درخشندگی بالایی برخوردار است و در فرش به ویژه در نقشمایههای آن کاربرد بسیار دارد. با توجه به پژوهشهای طره کاربرد فرش یا گلیمی به رنگ قالب زرد در کف اتاق سبب درخشندگی و در نتیجه توجه بسیار به این سطح میشود. افزون بر این کاربرد چنین فرشی به علت درخشندگی بالا فضایی دلباز و پرنشاط ایجاد میکند. برای خنثیسازی و تیرهتر جلوه دادن چنین فرشی میتوان از رنگهای زرشکی، قهوهای و شکلاتی در محیط استفاده کرد. همچنین برای تقویت درخشندگی و افزایش انرژی این رنگ میتوان از چیدمان مبتنی بر هماهنگی رنگ سود جست. این ترکیببندی در فضاهایی مانند اتاق کودک کاربرد دارد.
رنگهای سرد
این گروه رنگی فضایی رسمی و سرد ایجاد میکند که با افزایش سکوت و تمرکز همراه است. از چنین رنگهایی میتوان در مکانهایی مانند کتابخانه یا اتاقخواب استفاده کرد. رنگ سرد از خاصیت پسروندگی در فضا برخوردار است. در نتیجه کاربرد فرشی با رنگهای این گروه فضاهای کوچک را بزرگتر مینمایاند.
آبی
از رنگهای سردی است که نمادی از عمق احساسات و خلقوخوی آرام به شمار میرود و کاربردش در محیط با ایجاد احساس خشنودی، محبت، توازن و عاری از اضطراب همراه است. این رنگ سرد از معدود رنگهایی است که در بیشتر مکانها در مقیاسهای متفاوت مشاهده میشود. به گزارش طره کاربرد رنگ آبی در فرش با آرامش و امنیت خاطر همراه است. چنین فرشی به سبب انرژیاش بر سایر اجزا اثر میگذارد و در محیط قالب میشود. توصیه میشود در چیدمان رنگی چنین فرشی از رنگهای خنثی یا هماهنگ، نسبت به رنگهای مکمل بیشتر استفاده شود. همچنین به کار بردن رنگی خنثی چون سفید در محیط در کنار فرشی به رنگ آبی فضایی آرام و صمیمی پدید میآورد که افزون بر قابلیت کاربرد در محیطهای اداری برای فضاهای غیررسمی نیز مناسب است.
سبز
از دیگر رنگهای سرد است که در طراحی داخلی رنگی محوری به شمار میآید و داروی بصری ضد اضطراب شناخته میشود. این رنگ سرد با توجه به گستره کاربردش در فضا هیجان توأم با آرامش به همراه دارد زیرا طبیعت را تداعی میکند. با توجه به پژوهشهای طره کاربرد مبلهایی به رنگ قهوهای تیره و اشیایی به رنگ صورتی یا آبی سبب تداعی بیشتر طبیعت در فضای درونی و یکی شدن الگوهای درونی و بیرونی میشود. چنین چیدمانی تقویت آرامش در محیط را در پی دارد. در چیدمان با چنین فرشی برای ایجاد هماهنگی و ارتباط در محیط میتوان از رنگ زرد در اشیا یا کوسن مبلها استفاده کرد. ترکیب این دو رنگ در محیط بیتکلفی و راحتی را به ارمغان میآورد.
رنگهای خنثی
این گروه رنگی در طراحی داخلی هم به صورت مستقل و هم به عنوان رنگ تکمیلی کاربرد دارد. رنگهایی نظیر سفید، خاکستری و مشکی در کف کاربرد بسیاری دارند زیرا سبب رفع جلب توجه به این نقطه میشود. کاربرد رنگهای خنثی را معمولاً در کف و سقف توصیه میکنند که افزون بر ویژگی مذکور استراحت بینایی را به همراه دارد. به گزارش طره رنگهای خنثی را میتوان در ترکیب با فرشهایی با رنگهای سرد و گرم استفاده کرد. کاربرد سرامیک سفید به عنوان زمینه برای فرشهای لاکی، سبز، شکلاتی یا سایر رنگهای پرمایه افزون بر زیبایی، خودنمایی فرش را دوچندان میکند. کاربرد رنگ سفید در فرشهایی با رنگ سرد سبب افزایش آرامش در محیط و ایجاد فضایی دلباز و روشن میشود.
گردش رنگ
گردش رنگ از ارکان اساسی در طراحی داخلی به شمار میآید و به معنی آن است که بیننده در لحظه نخست فضای کلی را مشاهده کند و هیچ نقطهای توجه او را جلب نکند. با توجه به پژوهشهای طره بهترین شیوه برای ایجاد گردش رنگ در فضا این است که رنگهای متفاوت را از درون به فرش بیرون کشند و از آن در انتخاب اسباب و رنگ دیوارها استفاده کنند.
در مجموع باید گفت در انتخاب فرش باید عواملی نظیر فضا، نوع کاربردی محیط، سلیقه شخصی و اصول روانشناسی را در نظر گرفت. انتخاب فرش در طراحی داخلی بر اصول علمی و روانشناسی تکیه دارد. با رعایت این جوانب میتوان فضایی فراهم کرد که افزون بر ایجاد جلوهای ویژه در ک با نوع کاربردی متناسب باشد و همچنین همه آن را بپسندند.
این یادداشت در شماره ۲ طره منتشر شده است.
| TORREH.net |پایان پیام