دسته بندی : دسته‌بندی نشده21/05/24

فرش دست‌باف ایرانی همچون ققنوس مرغی نادر و بی‌همتاست که گرچه ممکن است پس از هزار سال عمرش پایان یابد اما از خاکسترش ققنوسی دیگر زاده می‌شود و باز به حیات ارجمند خود ادامه می‌دهد.

نشریه فرش دستباف ایران طره| TORREH.net | شرکت فرش آستان قدس رضوی می‌تواند به زایش ققنوس‌وار فرش دست‌باف ایرانی یاری برساند.


حمید کارگر، رئیس هیئت مدیره شرکت فرش آستان قدس رضوی با بیان این گزاره افزود: فرش دست‌باف ایرانی همچون ققنوس مرغی نادر و بی‌همتاست که گرچه ممکن است پس از هزار سال عمرش پایان یابد اما از خاکسترش ققنوسی دیگر زاده می‌شود و باز به حیات ارجمند خود ادامه می‌دهد.

کارگر با اشاره به تنگناها و آسیب‌های کنونی که هنر-صنعت فرش دست‌باف ایران را تهدید می‌کند گفت: بی‌مهری‌ها و کم‌لطفی‌ها در حق این میراث کهن ایرانی که هم وجوه شاخص فرهنگی و هنری دارد و هم از منظر اشتغال‌زائی و ارزآوری درخور توجه است، موجب شده تا شرایط مطلوبی را شاهد نباشیم و فرش ایرانی را دچار دشواری‌های گوناگون می‌بینیم اما همیشه راه برون‌رفتی موجود است.

رئیس انجمن علمی فرش ایران ادامه داد: بی‌ثباتی‌های اقتصادی، تحریم‌های مستقیم و غیرمستقیم، تورم و گرانی حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی از جمله بهای رو به ازدیاد مواد اولیه، کاهش تقاضای داخلی و خارجی برای فرش دست‌باف، ظهور انواع کف‌پوش‌ها و زیراندازهای جایگزین، برخی سیاست‌های آسیب‌رسان به چرخه حیات طبیعی این هنر- صنعت، فاصله گرفتن از بازرا جهانی و نیاز و سلیقه مخاطبان و عواملی از این دست موجب شده است تا شرایط کنونی مطلوب و قابل اعتنا نباشد.

وی با اشاره به نزول صادرات فرش دست‌باف ایران در سال‌های اخیر گفت: در طول ۳ سال صادرات فرش دست‌باف ایرانی به شدت کاهش یافته و به زیر صد میلیون دلار رسیده است. این افت شدید صادراتی که از یک سو ناشی از تحریم و از دیگر سو متاثر از بی‌تدبیری‌ها و دشواری‌های اقتصادی است، فعالان این هنر- صنعت را با مشکل رو‌به‌رو ساخته است.

رئیس هیئت مدیره شرکت فرش آستان قدس رضوی در عین حال یأس و ناامیدی را راهگشا ندانست و افزود: فرش ایرانی در عمر چند هزارساله خود ناملایمات زیادی را از سر گذرانده و همچنان استوار و خوشنام باقی مانده و چون ققنوسی پس از هر آسیب و تنگنا سربرآورده است.

دکتر حمید کارگر ادامه داد: شرکت فرش آستان قدس رضوی با پیشینه‌ای چهل ساله و با اتکا به تجارب اندوخته خود در تولید فرش‌های اصیل و باکیفیت اکنون بر آن است تا سهم موثرتری در حراست و پاسداری از این میراث کهن و ارزشمند ایفا کند و به اعتلای بیش از پیش هنر- صنعت فرش دست‌باف ایران یاری برساند.

وی با تأکید بر لزوم توجه به نیاز بازار در عین حفظ اصالت‌ها گفت: خواهیم کوشید ضمن حفظ اصالت فرش دست‌باف ایرانی و شأن و منزلت آستان قدس رضوی، با اقدامات اصلاحی و تداوم تولید فرش باکیفیت، ضمن تبدیل شدن به الگویی ارجمند در هنر- صنعت فرش ایران با رعایت تکریم قالیبافان به افزایش سهم در بازار به‌ویژه بازار صادراتی توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

کارگر با برشمردن برخی ویژگی‌ها و مزیت‌های شرکت فرش آستان قدس رضوی گفت: دارا بودن چندین کارگاه تولید متمرکز فرش دست‌باف که در سطح کشور کم‌نظیر است و نیز در اختیار داشتن ارکان مهم زنجیره تولید فرش دست‌باف همچون رنگرزی، بافت، پرداخت، قالیشوئی و نیز تجربه انباشته چهل ساله در کنار خدمات‌رسانی مستمر به بارگاه مطهر رضوی شرایطی را رقم زده‌است که این شرکت بتواند به‌عنوان یکی از بزرگترین و نامدارترین شرکت‌های تولید فرش در کشور، مهیای نقش‌آفرینی گسترده‌تر در این هنر- صنعت باشد.

رئیس هیئت مدیره شرکت فرش آستان قدس رضوی در کنار خدمات‌رسانی بهینه به حرم مطهر رضوی، اصولی همچون تکیه بر اصالت‌های تاریخی و هویت فرهنگی و هنری فرش ایران، رعایت کیفیت در تولید فرش دست‌باف، توجه به اشتغال‌زائی پایدار در حوزه فرش و توسعه بازار با پایبندی به قواعد تجارت مبتنی بر حفظ سهم و جایگاه فرش دست‌باف ایرانی در بازارهای هدف را از محورهای قابل تأکید در فعالیت این شرکت دانست.

وی دارا بودن نیروی کار ماهر در حلقه‌های مختلف زنجیره تأمین و تولید فرش دست‌باف از طراحی، رنگرزی، بافت تا پرداخت و شست‌و‌شو را در کنار امکان تولید متمرکز با لحاظ نظارت دائمی و مستمر بر فرایند تولید و توان پذیرش سفارش‌های کلان از متقاضیان را از مزایای قابل تأکید شرکت فرش آستان قدس رضوی برشمرد و گفت: تقویت و فراگیر کردن استفاده از رنگزاهای طبیعی، تقویت و توسعه به‌کارگیری الیاف و مواد اولیه مرغوب، تنوع‌بخشی به طرح‌ها و نقشه‌ها، و نیز کمک به ارتقای رفاه و منزلت اجتماعی قالیبافان و سایر عناصر زنجیره تولید فرش دست‌باف از مهمترین اولویت‌های شرکت فرش آستان قدس رضوی قلمداد می‌شود.

کارگر با اشاره به تولید سالانه افزون بر ۴ هزار مترمربع فرش دست‌باف در کارگاه‌های متمرکز شرکت فرش آستان قدس رضوی و اشتغال نزدیک به ۵۰۰ نفر قالیباف در این مجموعه گفت: همسان با سیاست‌های کلان بنیاد بهره‌وری موقوفات رضوی، توسعه کمّی و کیفی فعالیت‌های این شرکت در دستور کار قرار دارد.


این گفت‌وگو در وبگاه “ایران کالا” منتشر شده است.


نشریه فرش دستباف ایران طره| TORREH.net | پایان پیام

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code