دسته بندی : تصاویر - مقالات علمی17/09/24

یک خانواده رنگرز کارگاه خود را در اواخر قرن پانزدهم میلادی در پاریس تاسیس کردند. در قرن شانزدهم میلادی بافت فرشینه در این کارگاه آغاز شد. در سال ۱۶۶۲ میلادی کالبرت این کارگاه را به نام لویی چهاردهم خریداری کرد تا فرشینه‌ها را برای کاخ‌های سلطنتی فرانسوی تولید کند. فرشینه‌ها و پارچه‌های مبلمان ظریف در این کارگاه تولید می‌شد.

نشریه فرش دستباف ایران طره | TORREH.net |مروری بر فرشینه‌های کارخانه گوبلن.


روزی رفتیم به کارخانه گوبلن. بسیار دور بود. کارخانه‌ایست بسیار قدیم که فرش و قالی و چیزهای دیگر می‌بافند و به قیمت‌های گزاف خریدوفروش می‌شود. کارخانه متعلق به دولت است و روسای کارخانه و کارگرها مواجب‌خوار و اجیر دولت هستند. این قالی‌ها و بافت‌ها به طوری خوب و نفیس است که در اتاق‌ها و تالارهای سلاطین محض زینت عوض پرده نقاشی نصب می‌کنند و در پروس و بلجیم و انگلیس و در خود فرانسه دیدم که با کمال احترام در عمارات نگاه می‌دارند. قالی در دستشان بود می‌بافتند برای تالار عمارت فونتن‌بلو که شهریست از شهرهای فرانسه. اما می‌گفتند در هر قالی که به این بزرگی باشد هشت سال باید کار بکنند بسیار دیر تمام می‌کنند. اما خوب عیبی که دارد آفتاب رنگ بافته را می‌برد. اما رنگ قالی ایران را بسیار مشکل است آفتاب ببرد. از هر شکل و پرده معروفی که بخواهند ببافند نمونه آن نقش را روبه‌رو گذاشته اگر نمونه کوچک است بزرگ‌تر و اگر زیاد بزرگ است کوچک‌تر نقش قالی را می‌بافند. خلاصه به هر طریق بخواهند ممکن است و این کمال صنعت است که به یک ملاحظه نمونه به عین‌ها می‌بافند. چند پرده خوب برای تماشاخانه بزرگ نیمه‌تمام که ناپلیون سوم فرمایش داده بود هنوز در دست داشتند اما نمی‌دانم تماشاخانه و این پرده‌ها کی تمام خواهد شد. بسیار کارخانه وسیعی است و کارگر زیاد دارد. اسم رییس اینجا مسیودارسلا.

آنچه خواندید توصیف ناصرالدین شاه از کارخانه گوبلن بود که در زمان نخستین سفرش در سال ۱۸۷۳ به فرانسه دیده بود. یک خانواده رنگرز کارگاه خود را در اواخر قرن پانزدهم میلادی در پاریس تاسیس کردند. در قرن شانزدهم میلادی بافت فرشینه در این کارگاه آغاز شد. در سال ۱۶۶۲ میلادی کالبرت این کارگاه را به نام لویی چهاردهم خریداری کرد تا فرشینه‌ها را برای کاخ‌های سلطنتی فرانسوی تولید کند. فرشینه‌ها و پارچه‌های مبلمان ظریف در این کارگاه تولید می‌شد. بافته‌های این کارخانه به دلیل کیفیت و طراحی بالا از بهترین‌های قرن ۱۷ و ۱۸ اروپا بود. فرشینه‌های کارخانه را جرج چهاردهم و ملکه ویکتوریا برای تزیین محل‌های اقامتشان استفاده می‌کردند. فرشینه‌های کارخانه گوبلن با سایر کارخانه‌ها رقابت می‌کرد. اما در سال ۱۶۹۴ تا ۱۶۹۹ کارخانه به دلیل مشکلات مالی بسته شد. پس از آن با بازشدن دوباره کارخانه همچنان پیچیده‌ترین طرح‌های اروپایی قرن هجدهم را تولید می‌کرد. این فرشنیه‌ها را هنرمندان بنامی چون چارلز ل بورن و چارلز کایپل طراحی می‌کردند. این تابلوها در سه کارگاه با یک استاد بافته می‌شد. دو موضوع محبوب گوبلن داستان استر و داستان کلاسیک جیسون بود. در طول انقلاب فرانسه بسیاری از فرشینه‌های گوبلن برای مطالبات طلبکاران فروخته می‌شد. در نتیجه جرج چهارم در سال ۱۸۲۵ توانست ۳۸ قطعه از فرشینه‌های گوبلن را خریداری کند. او ستایشگر هنرهای فرانسوی بود و از تابلوها در تزیین کاخش استفاده کرد. ملکه ویکتوریا فرشینه‌های گوبلن را در نمایشگاه بزرگ سال ۱۸۵۱ در لندن دیده بود. بافت فرش در سال ۱۸۵۲ میلادی در کارگاه گوبلن آغاز شد.


نشریه فرش دستباف ایران طره | TORREH.net | پایان پیام

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code