دسته بندی : حاج مقصود فراش18/05/06

حاج مقصود فراش تقدیم می‌کند: از تلگراف تا تلگرام | گیج‌ومنگ شدن فرشی‌ها در فضای مجازی | از دانشجوها تا دانش‌آموخته‌ها، از صادرکننده‌ها تا تشکل‌ها... همگی صاحب کانال و گروه و سوپرگروه و از این‌جور چیزا هستن توی تلگرام. حالا یک دفعه دستتان رِ می‌ذارین روی دکمه فیلترینگ و همه رِ از هم دور می‌کنین؟

نشریه فرش دستباف ایران طره | TORREH.net |حاج مقصود فراش تقدیم می‌کند: از تلگراف تا تلگرام

گیج‌ومنگ شدن فرشی‌ها در فضای مجازی


چطور دلتان آمد؟ مگه قطع رحم رِ نهی نکردن؟ چرا جلوی صله‌رحم ما فرشی‌ها رِ گرفتین؟ همی فیلتر کردن تلگرام رِ می‌گم. می‌دونید چن تا گروه و کانال فرشی توی تلگرام هست؟ می‌دونین چن تا دورهمی اهالی فرش توی این شبکه ایجاد شده؟ می‌دونین فرشی‌های این‌ور آب و اون‌ور آب تو همین فضا با هم مرتبط شدن؟ می‌دونین فرشی‌ها همین‌طوری از احوالات هم با خبر می‌شن؟ خب بستن تلگرام اگه قطع رحم نیست پس چیه؟
از دانشجوها تا دانش‌آموخته‌ها، از رنگرزها تا رفوگرها، از صادرکننده‌ها تا تشکل‌ها… همگی صاحب کانال و گروه و سوپرگروه و از این‌جور چیزا هستن توی تلگرام. حالا یک دفعه دستتان رِ می‌ذارین روی دکمه فیلترینگ و همه رِ از هم دور می‌کنین؟ به همین راحتی؟ گیج‌ومنگ کردین جماعت فرش رِ!
این تلگرام بدبخت مثل چاقو می‌مونه. هم می‌شه باهاش هندوانه قاچ کرد، هم می‌شه باهاش سلاخی کرد. کی گفته هر چی بلا و بدبختی تو مملکت هست باید پای تلگرام نوشت؟ به قول همشهریمان مرحوم میرخدیوی که می‌گفت: «نه خورده و نه برده، گرفته درد گُرده!»
اون زمان که به رادیو می‌گفتیم «رادیون»، این مرحوم به اسم «عمه خانم» تو رادیو مشهد برنامه اجرا می‌کرد. قوم و خویشای ما هم می‌گفتن ای کارا قباحت داره. اصلاً با رادیو میونه خوبی نداشتن. چرا؟ چون بالاخره چار تا سازوآواز هم ازش پخش می‌شد که می‌گفتن ملائک رِ از خانه دور می‌کنه. شبیه همی حرفای آقای علم الهدای خودمان؛ اما خب روزگار گذشت و همی الان می‌بینین که صدای جمهوری اسلامی ایران صد تا کانال رادیویی راه انداخته و دیگه ظاهراً قبحش ریخته!
یا مگه همین سینما چیز پلشت و بدی نبود؟ یاد جوونی‌ها به خیر که چند تا سینما توی همی محله ارگ خودمان بود و یواشکی دور از چشم آقای خدا بیامرزم می‌رفتم سینما. البته من عاشق فیلم‌های وسترن بودم ولی خب قوم و خویشا و بزرگترای فامیل سینما رِ فقط به چار تا صحنه رقص کاباره‌ای می‌شناختن و اسم آوردن از سینما هم ردیف کفر گفتن بود!
بماند که اون قدیم‌ترها هر چیز نویی که به بازار می‌آمد ازش جلوگیری می‌شد. توی کتابی خوانده بودم که یکی از صاحب‌منصب‌های قجری –عبدالمجید میرزا عین‌الدوله- با توسعه تلگراف تو مملکت مخالف بوده و می‌گفته: «اگر رعایا دارای تلگراف شوند، در ولایات و ایالات مملکت محروسه ایران، در جلوی تلگراف‌خانه تجمع می‌کنند و از احوال یکدیگر باخبر می‌شوند و علیه سلطنت آشوب می‌کنند»! حالا انگار بازم تاریخ تکرار می‌شه و این بار به جای تلگراف قراره با تلگرام مبارزه بشه!
اصلاً چرا راه دور بریم؟ مگه همین فرشید و فرشاد خودمان نبودن که دستگاه ویدئو رِ توی ملافه می‌پیچیدن و می‌اوردن خانه؟ طفلکی‌ها برای دیدن چار تا فیلم از بروسلی و جکی چان مجبور بودن کلی مخفی‌کاری کنن انگار که دارن مواد مخدر قاچاق می‌کنن. آخر خلافشان این بود که چند تا شوى لوس‌آنجلسی هم ته اون نوارهای ویدئو بود که می‌دیدن. بعدها فت و فراوون ویدئو کلوپ باز شد و تو همی مشهد خودمان عین مور و ملخ از این‌جور کلوپ‌ها می‌دیدی که نوار ویدئو کرایه می‌دن.
حالا حکایت امروز ماست. اگه با رادیو و سینما و ویدئو هم می‌شد حرف خوب زد و هم حرف بد، یعنی که مثل همون چاقو می‌مونن که هم باهاش می‌شه سلاخی کرد هم هندوانه قاچ کرد. تلگرام هم قضیه‌اش همینه. اگه قبیح دونستن و محدود کردن رادیو و سینما و ویدئو جواب داد و اینا تعطیل شدن، پس تلگرام و امثالهم رِ هم می‌شه بست و از بین برد. اگه جواب نداده –که نداده- پس چرا راه رِ اشتباه می‌رن؟!
تو همین مدتی که تلگرام گل کرد و بین فرشی‌ها جا باز کرد، دیدم که چقدر فایده داشته. مقایسه بین فرش ماشینی و دست‌باف رِ فراوون دیدم. نقد عملکرد خودمان و وضعیت رقبامان رِ زیاد دیدم. اصلاً همفکری و مشورت بین فرشی‌ها رِ فراوون دیدم. توی همین گروه‌ها و کانال‌های فرشی فضای نقد و نقادی خیلی رشد کرد. آدم‌هایی که حرفی برای گفتن داشتن اما تریبون نداشتن تونستن حرف‌هاشان رِ به گوش مسئولان برسونن. توی خیلی از مسائل فرش شفاف‌سازی شد. مثلاً همین آخری‌ها بود که بودجه سالانه فرش معلوم شد و با بودجه بقیه بخش‌ها و دستگاه‌ها مقایسه شد. فرشی‌های داخل کشور با اون‌ور آبی‌ها ارتباط گرفتن و خیلی محاسن دیگه.
حالا چرا باید به سادگی این فضا رِ از مردم دریغ کرد؟ یادمان باشه که هر چند قجری‌ها با تلگراف مخالفت می‌کردن؛ اما خیلی زود تلگراف بی‌سیم آمد و همه جایی شد. فیلتر هم جواب نداده و نخواهد داد.
خدایا خودت راه راست رِ به سمت ما کج کن!


نشریه فرش دستباف ایران طره | TORREH.net |پایان پیام

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code